U sklopu održavanja 10. Zagrebačkog energetskog tjedna od 13. do 19. svibnja 2019. učenici 3.E i 3.F razreda posjetili su 16. svibnja, u pratnji profesora Žepića, Dane otvorenih vrata i OIE na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Prilikom posjeta učenici su imali priliku uživo vidjeti automatizirano toplinsko postrojenje koje kao gorivo koristi nedrvnu biomasu od poljoprivrednih ostataka (slama od raznih vrsta žitarica), koji se kroz brikete i pelete prilagođavaju odgovarajućoj vrsti peći.

Vidjeli su i kako rade dizalice topline koje kao izvor topline koriste zrak i tlo, te princip rada solarne dizalice topline.

Nadalje su imali priliku vidjeti što su to gorivni članci te kako se vodik koristi kao gorivo na primjeru prvog hrvatskog bicikla na vodik. Bicikl dobiva električnu energiju za pogon elektromotora iz svežnja gorivnih članaka. Više o prvom hrvatskom biciklu na vodik možete pročitati OVDJE na stranicama Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Upoznati smo i sa skorim otvaranjem sunčane vodikove punionice, prve takve u Republici Hrvatskoj. Prva punionica vodika koristi obnovljive izvore energije, čiji se pogon ostvaruje sunčevom energijom putem fotonaponskih panela (modula) koji su poredani u dva reda na krovu punionice. Ovim projektom želi se omogućiti uvođenje automobila na vodik na hrvatske ceste. Više o prvoj punionici vodika pročitajte OVDJE.

Osim što su vidjeli pločaste kolektore i cijevne vakuumske kolektore za proizvodnju toplinske energije tj. za pretvaranje solarne energije u toplinsku, učenici su imali priliku vidjeti i Sunčanu elektranu instaliranu na krovu zgrade Laboratorija za energetska postrojenja. Detaljnije o Sunčanoj elektrani pročitajte OVDJE.

Na kraju smo na Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku, u sklopu Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje napravili jedan zajednički termografski snimak, a rezultat pogledajte u nastavku.