U okviru 9. Zagrebačkog energetskog tjedna 2018. godine, Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) otvorio je vrata svojih laboratorija za obnovljive izvore energije (OIE), u četvrtak 10. svibnja od 13 do 15 sati.

U stručnoj posjeti FSB-u su bili i učenici  3.D razreda naše škole u pratnji nastavnika Tanje Frketić i Vicka Šutala.

Obilasku laboratorija prethodila je pozdravna riječ dobrodošlice Dekana prof. dr. sc. Zvonimira Guzovića i  kratka uvodna prezentacija OIE  (doc.dr.sc. Ankica Kovač i prof.dr.sc. Vladimir Soldo).

Posjet laboratorijima (Laboratorij za toplinu i toplinske uređaje i   Laboratorij za energetska postrojenja) organiziran je u manjim grupama.

 Učenici su vidjeli ispitni sustav sa geotermalnom dizalicom topline koji se koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice, te novi ispitni sustav sa dizalicom topline zrak-voda koji se također koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice, zatim prvi hrvatski bicikl na vodik, gorivne članke i proizvodnju vodika kao alternativnog goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, sunčane fotonaponske i kolektorske sustave, male vjetroelektrane, te rad kotla na biomasu.